Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti spletnega mesta szozd.si

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto szozd.si. Skupnost zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti celjske regije, je izvajalec poslovno administrativnih zadev. Skrbnik spletnega mesta je Skupnost zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti celjske regije.

Uporabo spletnega mesta želimo približati najširšemu krogu uporabnikom, zato ga nenehno oblikujemo in prilagajamo tako, da je dostopen za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti in oviranosti: uporabnikom z okvarami vida (slepim, slabovidnim, barvno slepim), uporabnikom z okvarami sluha (gluhim, naglušnim, gluhoslepim) ter uporabnikom z različnimi kognitivnimi okvarami in motnjami v razumevanju. 

Stopnja skladnosti 

Spletno mesto szozd.si je delno usklajeno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA) zaradi spodaj navedenih izjem. Spletne strani in vsebine so pripravljene v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0. Skladnost dostopnosti spletnega mesta szozd.si s smernicami WCAG ustreza stopnji AA. 
 
Spletno mesto vsebuje tudi namenski vtičnik “Dostopnost”, ki je na voljo v obliki ikone v zgornjem levem kotu spletnega mesta. 
 

Na voljo možnost izbiranja:  

  1. Povečaj pisavo
  2. Pomanjšaj pisavo
  3. Sivine
  4. Visok kontrast
  5. Negativni kontrast
  6. Svetlo ozadje
  7. Podčrtaj povezave
  8. Berljiva pisava

Kjer je mogoče, so obrazci (vloge) izdelani v polni elektronski obliki. Obrazci, ki niso v elektronski obliki, so praviloma narejeni v formatu Adobe pdf za izpolnjevanje in formatu Word. 
 
Pred vsebino je postavljen pokazatelj položaja, kje na spletišču se trenutno nahajamo (drobtinice).
 
Pri pisanju besedil pazimo na razumljiva in enostavna besedila.

Manj dostopne vsebine (splošno)

Na nekaterih mestih spletnega mesta je barvni kontrast neustrezen (premajhen). 
 
Trenutno je omogočena možnost izbire kontrasta preko namenskega vtičnika Dostopnost. 
 
1. Pri večini grafičnih elementov je omogočena ustrezna besedilna alternativa, kljub temu pa se lahko zgodi, da kakšen grafični element (ikone ipd.) še ni opremljen z ustrezno alternativo. Tudi ti bodo v bližnji prihodnosti opremljeni z ustreznimi alternativami. 
 
2. Nekateri dokumenti so kot priponke objavljeni v PDF in Word formatih, ki za uporabnike bralnika zaslona niso v celoti dostopni. 

3. Spletno mesto še nima objavljenega zemljevida celotnega spletnega mesta
 
4. Nekatere podstrani spletnega mesta nimajo določenih unikatnih imen, ki se prikažejo na zavihkih brskalnika. 
 
5. Meni je v veliki meri ustrezno dostopen za uporabo, kljub temu pa se lahko v nekaterih primerih na bralnikih zaslona pojavijo težave z osvežitvijo menija. 

6. Vsebin ni v znakovnem jeziku.

Manj dostopne vsebine – NASLOVI:  

6. Gnezdenje naslovnih oznak poglavij (Naslovi ali Headings) na nekaterih mestih spletnega mesta ne sledi priporočenemu zaporedju. 
 
7. Nekateri naslovi na spletnem mestu so sestavljeni iz dveh vrstic, ki jih bralnik zaslona uporabniku prebere skupaj brez upoštevanja ločil.  

Manj dostopne vsebine – VLOGE in OBRAZCI: 

8. Pri oddajanju vlog nekatera polja niso opremljena z ustreznimi oznakami za bralnik zaslona. 
 
9. V nekaterih obrazcih izbira datuma ni omogočena za uporabnike bralnika zaslona. 
 
10. V nekaterih digitalnih obrazcih je pri določeni postopkih otežena navigacija s tipkovnico. 
 
11. V nekaterih obrazcih se pred oznako polja občasno pojavijo neuporabni znaki, ki so lahko moteči za uporabnike bralnika zaslona. 
 
12. V obrazcu za vpis vprašanja oz. mnenja se na nekaterih podstraneh lahko pojavi napaka (Broken ARIA). 

Povratne in kontaktne informacije  

Če nam želite sporočiti karkoli v zvezi s prilagoditvijo dostopnosti spletnega mesta szozd.si za uporabnike z različnimi invalidnostmi in oviranostmi, nas lahko o tem obvestite po elektronskem naslov tajnistvo@szozd.si ali po telefonu 03 543 46 11. Delovni čas je vsak delovnik od 7. do 15. ure
 
Nadzor nad izvajanjem določb Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).


Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Inšpektorat RS za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
E-naslov: gp.irsid@gov.si
 
Spletno mesto szozd.si je bilo v obstoječi grafični podobi objavljeno leta 2014. 
Izjava je bila pripravljena 18. 5. 2023.

Izjava je bila nazadnje pregledana 18. 5. 2023.

Izjava je pripravljena na podlagi samoocene.

 

Ocena nesorazmernega bremena

Za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti in oviranosti: uporabnikom z okvarami vida (slepim, slabovidnim, barvno slepim), uporabnikom z okvarami sluha (gluhim, naglušnim, gluhoslepim) ter uporabnikom z različnimi kognitivnimi okvarami in motnjami v razumevanju niso urejene prilagoditve navedene v sklopu Manj dostopne vsebine (splošno). Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki bi nastal za izvajalca javne službe. Izvajalec javne službe nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi nastale znatne finančne posledice, če bi hotel vso vsebino prilagoditi za tovrstne uporabnike, saj je obseg vsebine zelo velik.

Trudili se bomo, da bi bile vsebine na naši spletni strani v prihodnosti še bolj dostopne tovrstnim uporabnikom. Če naletite na vsebino, ki vam ni dostopna oziroma želite dodatne informacije glede nedostopne vsebine, nas kontaktirajte na elektronski naslov tajnistvo@szozd.si ali po telefonu +386 (0)3 56 80 240. Po dogovoru o vaših potrebah, vam bomo zagotovili vsebino v primerni obliki. Delovni čas je vsak delovnik od 7. do 15. ure

SZOZD

Skupnost zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti celjske regije
Gregorčičeva ulica 6,
3000 Celje

Direktor/ica: Vršilec dolžnosti direktorja SZOZD Špela Ocvirk

TAJNIŠTVO
tel.: 03 543 46 11
fax: 03 543 46 14
e-pošta: tajnistvo@szozd.si

Delovni čas:
Ponedeljek – petek od 7.00 do 15.00

Uradne ure:
Ponedeljek in sreda od 11.00 do 13.00
Petek od 8.00 do 10.00

Izjava o dostopnosti

Skoči do osrednje vsebine